Wandelen op Schouwen-Duiveland bij Boswachterij Westerschouwen – een prachtig gebied!

Ben je op zoek naar een plek om heerlijk te wandelen op Schouwen-Duiveland, dan moet je bij het natuurgebied van Boswachterij Westerschouwen zijn! Als een van de grootste bosgebieden van Zeeland biedt deze boswachterij een uitnodigende omgeving voor avonturiers, natuurliefhebbers en rustzoekers. Lees mee over deze bestemming en ontdek waarom dit zo’n uniek stukje natuur is!

Wandelen op Schouwen-Duiveland

Verrassend veelzijdig wandelen op Schouwen-Duiveland

In het najaar ben ik naar Schouwen-Duiveland geweest. Bij Zeeland denk je al snel aan zee en strand, maar Schouwen-Duiveland biedt zoveel meer! Daar was ik best wel verrast over. Als je door Schouwen-Duiveland reist, valt op hoe uitgestrekt en wijds het gebied is. Wat is er hier veel ruimte! Overal zie je vogels vliegen. Maar op Schouwen-Duiveland is dus ook een heus bos: Boswachterij Westerschouwen. Het grootste bos van Zeeland vind je op Schouwen-Duivenland. Boswachterij Westerschouwen ligt op de Kop van Schouwen en grenst aan de Noordzee. Vroeger was dit gebied een grote zandvlakte. De omwonenden hadden ontzettend veel last van het stuivende zand en hebben daarom een verzoek ingediend bij de overheid om een bos aan te laten leggen. Dat is er gekomen. En wat voor een bos!

Wandelen op Schouwen-Duiveland
De uitkijktoren bij Boswachterij Westerschouwen.

Een overvloed aan biodiversiteit

In eerste instantie was ik nog niet zo onder de indruk van het wandelen op Schouwen-Duiveland. Het stuk waar wij begonnen aan onze boswandeling viel me op dat er wel heel veel dezelfde soort bomen staan. Overal waar ik keek waren er dennenbomen te zien! En dat bleek ook wel te kloppen, want toen dit bos werd aangeplant, zijn hier vroeger dus alleen maar dennenbomen geplant. Maar nu zijn ze dus volop bezig om meer biodiversiteit in het bos te krijgen, en daarom zijn ze er nu ook volop loofbomen aan het planten. Dat is wel een uitdagende klus, omdat er in dit gebied ook behoorlijk wat damherten rondlopen, en die snoepen nogal graag van de verse blaadjes en besjes.

Daarom zie je ook regelmatig wat boompjes met een hekje eromheen. Even wat bescherming tegen die snoepgrage herten! Dat is dus heel leuk om te ontdekken. Zie je dus zo’n boompje met een hekje eromheen, dan weet je dus waarom dit is. Er zijn zelfs hele stukken bos afgezet met een groot hek.
Boswachterij Westerschouwen is heel afwisselend. Er is duingebied, bos en water. Ook kun je er een uitkijktoren vinden, zodat je goed over dit landschap uit kunt kijken.

Wandelen op Schouwen-Duiveland
Het natuurlandschap bij Boswachterij Westerschouwen op Schouwen-Duiveland is ontzettend veelzijdig!

Damherten spotten bij het wandelen op Schouwen-Duiveland

Als ik ergens ga wandelen, vind ik het heel tof om ook dieren te spotten. Hier in de buurt zie ik niet echt veel grote dieren, dus hoe tof is het dat je in dit gebied superveel damherten kunt spotten? Deze damherten zijn er inmiddels zo veel, dat je ze bijna niet kunt missen. Veel damherten zijn inmiddels ook wel een beetje gewend aan mensen, dus ze zullen vaak wel op een afstand staan dat je ze kunt zien. Omdat het aantal damherten inmiddels zo groot is geworden, is Staatsbosbeheer inmiddels wel bezig om dit aantal te gaan beheersen.

poep van damherten
De uitwerpselen van de damherten zijn op veel plekken te vinden. Bewijs dat ze in de buurt zijn geweest!

Recreatieve mogelijkheden voor iedereen

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling, een uitdagende fietstocht, of gewoon een plek om tot rust te komen, Boswachterij Westerschouwen heeft voor elk wat wils. Kilometers aan gemarkeerde wandel- en fietspaden doorkruisen het gebied, waarbij elke bocht een nieuw panorama onthult. Voor degenen die willen genieten van de frisse zeelucht, strekt het uitgestrekte strand van Westerschouwen zich uit langs de Noordzeekust, ideaal voor een verkwikkende strandwandeling of een picknick bij zonsondergang. Er is ook een flink stuk duinen, dat afgesloten is voor de reguliere bezoeker, maar waar je onder leiding van een boswachters soms wel in mag.
Een tip voor mensen met hond: honden moeten in dit hele gebied aan de lijn. Er mag ook niet gezwommen worden in de waterplassen.

boswachter met verrekijker die uitkijkt over een waterplas

Op pad met de boswachter bij een wandeling op Schouwen-Duiveland

Ik heb tijdens deze wandeling op Schouwen-Duiveland het geluk dat we op pad mochten met boswachter Marijke Lieman. Zij is een boswachter van Staatsbosbeheer en ze wist ontzettend inspirerend te vertellen over alles wat er leeft, groeit en bloeit in Boswachterij Westerschouwen. Zo leek het ons geweldig om damherten in het wild te kunnen spotten, en deze hebben we dankzij haar kunnen bewonderen! Als je ook graag op pad wil met een gids in dit natuurgebied, dan kun je via de site van Staatsbosbeheer intekenen op de wandelingen die in hun agenda staan. Echt een aanrader, en je zult nooit meer hetzelfde naar een boom of paddenstoel kijken!

Wandelen op Schouwen-Duiveland

Plan je bezoek aan Boswachterij Westerschouwen

Voor degenen die geïnspireerd zijn om dit prachtige natuurgebied te gaan verkennen, zijn er verschillende toegangspunten tot Boswachterij Westerschouwen, waaronder parkeerplaatsen en ingangen langs de N57 en N652. Het gebied is het hele jaar door geopend en biedt seizoensgebonden activiteiten, zoals boswandelingen, vogelspotten en excursies onder begeleiding van ervaren gidsen.
Vergeet niet om gepaste kleding en schoeisel te dragen (denk ook aan schoenen waarmee je eenvoudig door zand kunt lopen), en indien nodig, vooraf de actuele informatie over toegankelijkheid en eventuele tijdelijke sluitingen te controleren.

Wandelen op Schouwen-Duiveland

Lees ook deze blogs

Heusden, een prachtige vestingstad in Noord-Brabant

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *