Bezienswaardigheden Zierikzee – een pittoresk stadje
Afgelopen najaar ben ik op een winderige novemberdag op bezoek geweest in Zierikzee. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik Zierikzee alleen kende van naam, maar hier nog nooit was geweest. En ik kan je vertellen dat het echt een aanrader is, het is net een openluchtmuseum! Er zijn veel bezienswaardigheden in Zierikzee, er zijn wel meer dan 500 monumentale panden te vinden!
Ontzettend veel bezienswaardigheden in Zierikzee
Vorig jaar ben ik met een perstrip naar Schouwen-Duiveland geweest. Zierikzee is de grootste stad van Schouwn-Duiveland en staat werkelijk vol met monumentale panden, het zijn er wel meer dan 500! Je kijkt er dus echt je ogen uit. Zierikzee is de grootste stad van Schouwen-Duiveland. Wij zijn met een gids op stap gegaan in Zierikzee, maar je kunt natuurlijk prima ook zelf dit leuke stadje verkennen. In deze blog geef ik een overzicht met de mooiste bezienswaardigheden. Maar gewoon lekker zelf rondlopen is ook een goede optie, want omdat er zoveel bezienswaardigheden zijn, kun je genoeg moois ontdekken!
De geschiedenis van Zierikzee
Zierikzee, gelegen op het eiland Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het is ontstaan in de 10e eeuw en is officieel een stad sinds 1217.
Als belangrijke handelsstad ontwikkelde Zierikzee zich dankzij de zout- en visindustrie en haar ligging aan de Oosterschelde. In de 14e eeuw beleefde Zierikzee een bloeiperiode en werd het lid van de Hanze, een handelsverbond van steden in Noord-Europa.
In 1304 werd Zierikzee belegerd door een Vlaamse vloot, maar dankzij de hulp van de Fransen werd de stad behouden. De stad heeft ook te maken gehad met de Tachtigjarige Oorlog en de overstromingen van de Sint-Felixvloed in 1530 en de Watersnoodramp in 1953. Deze rampen hebben een grote invloed gehad op de structuur en ontwikkeling van de stad. Vandaag de dag is Zierikzee een goed bewaard gebleven vestingstadje dat bekendstaat om zijn rijke geschiedenis, mooie architectuur en levendige haven.
Bezienswaardigheden Zierikzee op een rijtje
Zierikzee wordt ook wel ‘de parel aan de Oosterschelde’ genoemd. Dat komt door de pittoreske straatjes, monumenten en havens. Zierikzee telt ruim 11.000 inwoners.
Er is natuurlijk veel meer te bekijken dan de tips die ik hieronder geef, maar dit zijn de ‘highlights’ van Zierikzee!
1. De Sint-Lievensmonstertoren (Dikke Toren)
Een indrukwekkende, onvoltooide toren uit de 15e eeuw, ook wel de ‘Dikke Toren’ genoemd. Beklim de toren voor een prachtig uitzicht over de stad en het omringende landschap.
2. De Oude Haven
Wandel langs de pittoreske oude haven van Zierikzee, waar historische schepen aan de kade liggen. De haven is gegraven in de 14e eeuw. Het is een prachtige plek om te genieten van de maritieme sfeer van de stad. Deze getijdenhaven is tot het eind van de 16e eeuw in gebruik geweest.
3. Bezienswaardigheden Zierikzee: Oude Vismarkt
Een interessant fotogeniek plekje. Heeft 1429 tot1804 gediend als vismarkt voor handel met Vlaanderen en Brabant.
4. Sint Jacobshofje/ Vismarkt
Dit is een prachtig hofje om te bekijken, dus moet zeker genoemd worden bij de bezienswaardigheden van Zierikzee. Het is gebouwd in de 16e eeuw. Het is in gebruik geweest als visafslag, waar vis werd gewassen en verhandeld. Later is het hofje gebruikt voor weduwen en wezen van zeevarenden. De smalle kleine huisjes brengen je terug in de tijd.
5. Gasthuiskerk bij bezienswaardigheden Zierikzee
Dit vond ik een mooi plekje om even uit te rusten tijdens mijn wandeling. Dit gebouw is afkomstig uit de 14e eeuw, en is oorspronkelijk gebouwd als gasthuis voor zieke en arme mensen. Onder de overdekte patio kun je op één van de vele bankjes zitten en uitkijken op het marktplein.
6. Molens: Korenmolen de Hoop en Stellingmolen Den Haas
In het centrum van Zierikzee zijn 2 molens te vinden, die ook nog echt in gebruik zijn! Korenmolen De Hoop is gebouwd in 1850 en open voor publiek. Stellingmolen Den Haas is wat ouder, deze is gebouwd in 1727 en deze draait vaak op vrijdag en is op die dag dan ook te bezichtigen.
7. Stadspoorten van Zierikzee
In Zierikzee zijn nog 3 prachtige oude stadspoorten te bewonderen. Als je hierdoorheen loopt, lijkt het net of je terug gaat in de geschiedenis.
- Zuiderhavenpoort: deze imposante poort heeft een belangrijke verdedigingsfunctie gehad. Deze poort stamt uit de 14e eeuw.
- Noorderhavenpoort: ook deze poort stamt uit de 14e eeuw. Ook deze poort is oorspronkelijk gebruikt als verdediging, maar is nu in gebruik als atelier en tentoonstellingsruimte.
- Nobelpoort: dit is de oudste stadspoort van Zierikzee. Tot 1866 was deze poort ’s nachts altijd gesloten.
8. ’s Gravensteen
‘S Gravensteen is een oude gevangenis. Deze is nog steeds te bezoeken! (Te boeken via het Stadhuismuseum).
Parkeren in Zierikzee
Ga je met de auto naar Zierikzee, dan is het een goede tip om te parkeren op de parkeerplaats Havenpoort (P1). Hier kun je namelijk gratis parkeren en ben je binnen een paar minuutjes in de stad. Echt ideaal!
Er zijn nog meer gratis parkeerplaatsen, net buiten het centrum van Zierikzee:
- P2 aan de Haringvlietstraat
- P3 aan de Scheldestraat (je komt dan via de kant van de St. Lievensmonstertoren/ Dikke Toren) de stad in)
In het centrum zelf zijn er ook een aantal grote parkeerplaatsen, maar binnen het centrum is het betaald parkeren.
Zierikzee: een heerlijk dagje weg!
Ben je dus van plan om een dagje cultuur te gaan snuiven, dan is Zierikzee zeker een aanrader. Met al zijn bezienswaardigheden kun je hier terug naar de geschiedenis. Ik ben benieuwd: ben jij al weleens in Zierikzee geweest? En heb je nog een goede tip, laat deze hier dan zeker achter!
Lees ook deze blogs over andere mooie plekken in Nederland: