Wandelen in de Moerputten – een prachtig natuurgebied in Den Bosch

‘s-Hertogenbosch is natuurlijk een geweldige stad met heel veel bezienswaardigheden. Je kunt er oude middeleeuwse gebouwen zien en lekker winkelen. Maar Den Bosch heeft meer dan dat, zoals het prachtige en unieke natuurgebied de Moerputten. Wil je gaan wandelen in de Moerputten, lees dan zeker deze blog met onze info.

Wandelen in de Moerputten: een verkenning van het buitengebied van Den Bosch

Natuurgebied De Moerputten is een oase van rust en schoonheid op slechts een steenworp afstand van de bruisende binnenstad. Ik zelf was er tot een aantal jaar geleden nog nooit geweest, maar in de corona-periode ben ik wat meer op verkenning gegaan in de buurt. Zo zijn we gaan wandelen in de Moerputten. En dit is echt een tof en verrassend natuurgebied. Met natuurlijk als blikvanger de enorme Moerputtenbrug.

Moerputtenbrug
Moerputtenbrug – foto van John Scholte via Openverse

De betovering van natuurgebied de Moerputten

Gelegen aan de westelijke rand van ‘s-Hertogenbosch, strekt natuurgebied de Moerputten zich uit over zo’n 120 hectare en omvat een diversiteit aan landschappen die typerend zijn voor het Nederlandse platteland. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn uitgestrekte moerassen, rietvelden, wilgenbossen en de iconische Moerputtenbrug, die als een rustieke blikvanger fungeert te midden van het natuurlijke landschap. Dit is natuurlijk een ontzettend fotogeniek plekje!

In dit natuurgebied vindt je niet alleen de indrukwekkende Moerputtenbrug, maar ook lange houten vlonderpaden (het ‘Halve Zolen pad’) Heel tof om zo door het bos te kronkelen!

houten vlonderpad
Het Halve Zolenpad -Foto via Openverse
wandelen in de moerputten
Natuur in de Moerputten – foto van Cirkel der Natuur via Openverse

Een indrukwekkende brug

De Moerputtenbrug is natuurlijk het meest opvallende onderdeel van deze wandelroute. De site van Staatsbosbeheer geeft de volgende informatie over deze brug:

In 1890 werd de Langstraatspoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug. De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. Het enorme, statige gevaarte bestaat uit een geklonken, ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers. Bij de brughoofden is informatie te vinden over de geschiedenis van de beide bruggen. 

Een wandeling door dit mooie gebied

Een van de beste manieren om de charme van Natuurgebied De Moerputten te ervaren, is door middel van een ontspannen wandeling. Talloze paden slingeren door het gebied en bieden wandelaars de mogelijkheid om te genieten van de flora en fauna die het te bieden heeft. Je kunt ook over de Moerputtenbrug wandelen, dan heb je een wat langere wandeling, of je kiest voor een wat korter rondje, over het Halve Zolen pad. Wil je meer informatie over de wandelroute door dit gebied, kijk dan zeker ook op de website van Staatsbosbeheer.

wandelen in de Moerputten
Foto van Chau Kar via Openverse

Diverse natuur

Voor natuurliefhebbers is dit een prachtig gebied met een afwisselende natuur. Dit is van oorsprong een moeras, maar er zijn in de zomer ook hooilanden te vinden. Er zijn veel vlinders en insecten te vinden, maar ook bijzondere vogels, zoals de ijsvogel.

Let wel op, dit natuurgebied heeft geen verharde of semi-verharde paden. Je gaat soms echt dwars door de hooilanden, en die kunnen heel drassig zijn. Laarzen of waterdichte schoenen zijn aanbevolen die tegen een stootje en modder kunnen zou ik zeker aanbevelen.

boswandeling

Praktische informatie over wandelen in de Moerputten

  • Toegang: Natuurgebied De Moerputten is vrij toegankelijk voor bezoekers en is het hele jaar door geopend.
  • Bereikbaarheid: Het gebied is gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum van ‘s-Hertogenbosch met de auto, fiets of het openbaar vervoer.
  • Parkeren: Er ligt een parkeerplaats aan de Deutersestraat. (Deutersestraat 2, ‘s-Hertogenbosch). Je kunt hier parkeren, al kan het hier op sommige dagen erg druk worden. Probeer de weekenden te vermijden.

Wil je meer blogs lezen over wat je kunt doen in de regio Den Bosch? Lees dan ook onderstaande blogs:

Vlakbij ‘s-Hertogenbosch ligt ook de vestingstad Heusden. Daar kun je ook heerlijk wandelen. Lees zeker ook de blog die we daarover hebben geschreven!

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *