Heusden, een prachtige vestingstad in Noord-Brabant

Gelegen in het hart van Nederland, aan de oevers van de Maas, ligt de charmante vestingstad Heusden. Met zijn rijke geschiedenis, goed bewaard gebleven (of gerestaureerde) vestingwerken en sfeervolle binnenstad trekt Heusden jaarlijks vele bezoekers die zich willen onderdompelen in zijn historische pracht.
In deze blog neem ik je mee naar Heusden. Ik vertel wat over de bijzonderheden van dit prachtige vestingstadje in Noord-Brabant en ik geef suggesties voor wandelingen. Kom mee, en ontdek Heusden!

mill, netherlands, holland
Foto via Pixabay – Photo by dassel

Waar ligt Heusden?

Heusden is een gerestaureerde vestingstad in de provincie Noord-Brabant is gelegen aan de Maas en de Bergsche Maas. Heusden ligt in de regio Langstraat. Dit is een groene vrijetijdsregio, gelegen tussen de Brabantste steden ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Ook de stad Waalwijk ligt vlakbij.

Heusden
Een prachtig uitzicht als je in Heusden over de stadsmuren loopt.

Terug in de tijd

Heusden, met zijn eerste vermelding in historische documenten uit de 13e eeuw, heeft een verleden dat teruggaat tot de Middeleeuwen. Oorspronkelijk ontstaan als een nederzetting rondom een ​​kasteel, groeide Heusden uit tot een vestingstad. In de 80-jarige oorlog heeft Heusden een belangrijke rol gespeeld.

In de loop der eeuwen heeft Heusden verschillende conflicten en belegeringen doorstaan, waarbij het vaak van eigenaar wisselde tussen verschillende heersende machten. De vestingwerken waren eerst heel belangrijk, maar zijn ook een tijdlang enorm verwaarloosd geweest. Uiteindelijk is er een grootscheeps restauratieplan gestart, om de vestingwerken én de binnenstad weer in oude glorie te herstellen. Dit project heeft 20 jaar geduurd. Daarom is het nu als je daar rondloopt, als of je echt terug gaat in de tijd. Voor de restauratie is dan ook het Middeleeuwse stratenplan aangehouden.

kanonnen in vestingstad

Rondstruinen door Heusden

Ben je op zoek naar een wat kleinschalig stadje, dan is Heusden perfect! Je hoeft hier geen hele dag voor uit te trekken, maar een dagdeel is al voldoende om veel moois te zien. Als je naar Heusden gaat, is het goed om te weten dat je je auto het beste net buiten het vestingstadje kunt zetten. Binnen de vesting van Heusden geldt betaald parkeren op de Vismarkt, Botermarkt en Burchtplein. De parkeerduur hier is beperkt. Aan de rand van de vesting kun je gratis parkeren. Je kunt gebruik maken van de volgende parkeerplaatsen:

  • Vestingstraat (P Heusden Centrum Zuid)
  • De Mastdijk (P Heusden Centrum Oost)
  • De Tramhaven (P Heusden Centrum West)

Hier kun je gewoon gratis en onbeperkt parkeren. Ideaal dus, zo kun je zo lang je wil rondstruinen in Heusden! In een minuut of 5 wandel je naar de stadspoort. En die wandeling is al leuk om te maken, omdat je de mooie vesting steeds dichterbij ziet komen! Ik ben al meerdere keren in dit stadje geweest, en als je dan binnenkomt aan de kant van de Demer, zie je daar ook de stadsgracht. Dat geeft meteen al het gevoel alsof je in een andere tijd binnen stapt!

2 verschillende wandelingen

Eigenlijk heb je niet echt persé een wandelroute nodig als je naar dit mooie plaatsje gaat. Gewoon lekker rondstruinen en jezelf laten verbazen is al voldoende! Wil je toch wat meer gericht gaan wandelen, dan zou ik aanraden om het te verdelen in 2 verschillende wandelingen: een wandeling over de vestingwerken van de stad en een wandeling door de historische binnenstad.

Ruïne met speelplaats
Heusden

Wandelen over de vestingwerken

Laat ik beginnen om te zeggen dat deze wandeling je vele mooie uitzichten zal gaan geven. Je kunt echt een groot deel van de stad helemaal rondlopen, vaak zelfs op de vestingmuren. Let wel op, voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn is deze wandelroute niet geschikt. Je gaat echt regelmatig trappetjes op en af en zult soms ook over onverharde paden lopen of door het gras.

Zodra je de stad binnenkomt, is het vaak wel leuk om eerst even door de straatjes te lopen. Ik zou dan aanraden om in de buurt van de molen en het bruggetje bij de jachthaven op de stadsmuur te gaan. Vervolgens volg je gewoon de route. Soms zul je weer even van de stadsmuur af moeten, maar je kunt dan vervolgens weer een klein stukje verder weer omhoog. Zo kun je eigenlijk de hele stad rond lopen. Je krijgt op deze manier echt een goed zicht op het bastion en hoe de verdediging van de stad werkte. (met bijvoorbeeld ravelijnen ter bescherming van de doorgangen). En er zijn ook veel kanonnen te zien! Wij hebben genoten van het uitzicht en de kuddes schapen, die het helemaal pittoresk maken.

Heusden

Stadswandeling Heusden binnenstad

In de binnenstad van Heusden moet je gewoon een keer geweest zijn. Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, een (jacht)haven en bijzondere winkeltjes is het centrum van deze vestingstad ook zeker een bezoekje waard. Deze stad ontving na het grootscheepse restauratieproject dat 20 jaar duurde, de hoogste onderscheiding op dit gebied voor renovatieprojecten.
Ondanks de vele monumentale panden die Heusden telt (134 panden in totaal), is het vestingstadje geen openluchtmuseum geworden, maar een stad waarin nog steeds gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. En dat is wel heel tof, ik heb stiekem ook even op Funda gekeken naar de mooie huizen!

Bij de TIP Heusden (Toeristisch Informatie Punt) kun je ook een wandelroute verkrijgen met meer informatie over de historische panden. Maar als je gaat wandelen, kom je vanzelf al heel veel moois tegen. De meest opvallende plekken in de binnenstad van Heusden zijn:

  • De Stadshaven
  • De Vismarkt en de Visbank
  • Fundamenten van de voormalige burcht
  • Gouverneurshuis
  • Stadsgracht Demer

Kijk ook zeker even dit ontzettend toffe filmpje, dat gemaakt is met een drone. Zo krijg je vast een beetje een indruk van hoe mooi Heusden is!

molen

Een ontspannen dagje uit

Heusden, met zijn historische charme en prachtige omgeving, biedt een unieke en boeiende ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Heusden heeft voor elk wat wils. Als je kinderen hebt, kun je hier ook lekker rondstruinen, en dan bijvoorbeeld fijn lunchen bij het pannenkoekenhuis op de markt.
Dus plan je volgende avontuur naar deze betoverende vestingstad en laat je verrassen door zijn schoonheid en allure!

Ik ben benieuwd, ben jij al weleens in Heusden geweest? Of wellicht heb jij wel een goede tip voor ons voor een andere mooie plek om te bezoeken?

Heusden
footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *