Rondvaart over de Binnendieze in Den Bosch: een unieke tocht

Ga je binnenkort een dagje naar Den Bosch? Dan is een rondvaart over de Binnendieze een echte aanrader. Het zou zonde zijn als je een bezoek brengt aan deze prachtige stad, en dit over zou slaan. In deze blog geef ik je wat meer informatie over een rondvaart over de Binnendieze. Zo vanaf het water bekijk je de Bossche binnenstad van een totaal andere kant!

bridge photography
Varen over de Binnendieze – Photo by Bob van Aubel

Een reis terug in de tijd: rondvaart over de Binnendieze

Den Bosch, ook wel bekend als ‘s-Hertogenbosch, herbergt een van de meest betoverende attracties die het land te bieden heeft: de Binnendieze. Misschien is dit zelfs wel uniek op de hele wereld! Een rondvaart over deze ondergrondse waterweg is niet alleen een reis door de schilderachtige schoonheid van de stad, maar ook een duik in de rijke geschiedenis die de Binnendieze kenmerkt.

Geschiedenis van de Binnendieze

De Binnendieze heeft zijn oorsprong in de veertiende eeuw en diende oorspronkelijk als een belangrijke transportroute voor goederen in en rond Den Bosch. Door de groei van de stad werden delen van de rivier overdekt met bebouwing. Met als restultaat een ingenieus stelsel van grachten en watergangen die door het hart van de stad stroomden. De Binnendieze heeft in al die jaren vele functies gehad, niet alleen voor transport, maar ook als watervoorziening, wasplaats, visplaats én om te zwemmen. Maar er werd ook veel afval in geloosd, en het was een open riolering. Nu is de Binnendieze nog een fascinerende en charmante toeristische attractie.

Rondvaart over de Binnendieze
Foto via Openverse

Verschillende vaartochten

Een rondvaart over de Binnendieze biedt diverse mogelijkheden om de pracht van deze historische waterweg te ontdekken. Er zijn verschillende vaarroutes, die elk weer een ander aspect van de Binnendieze laten zien. Hier zijn enkele van de meest populaire vaartochten:

  • Klassieke Binnendiezevaart: Deze tocht voert je langs pittoreske grachten en onder oude huizen door. De gids je neemt je mee op een reis door de eeuwenoude geschiedenis van Den Bosch.
  • Vestingroute: ‘s-Hertogenbosch is vanaf de stichting rond 1185 altijd een vestingstad geweest. Tijdens de Vesting vaarroute van Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch vertelt een ervaren schippergids je alles over het ontstaan van de stad, de stadsmuren en de restauratie ervan. 
  • Jeroen Bosch Vaarroute (De Hemel- en Hellevaart): De Jeroen Bosch vaarroute op de Binnendieze staat helemaal in het teken van de beroemde kunstschilder Jheronimus Bosch. Deze internationale beroemdheid woonde zijn hele leven (1450-1516) in onze stad. 
varen Den Bosch
Foto via Openverse

Opstapplaatsen rondvaart over de Binnendieze

Wanneer je graag een rondvaart wil maken over de Binnendieze, raad ik aan om deze wel op tijd te reserveren. Last minute bedenken dat je ook wel graag in een bootje over de Binnendieze zou willen varen, resulteert er waarschijnlijk in dat je achter het net vist. Plan je dus een dagje naar Den Bosch, dan zou ik deze rondvaart al van tevoren vastleggen.
Er zijn 2 verschillende opstapplaatsen in de stad voor de rondvaart. Controleer dus heel goed waar jouw rondvaart start!
De opstapplaatsen zijn:

  • De steiger tegenover Molenstraat 15a (vlakbij Zoete Lieve Gerritje)
  • De steiger op de Zuidwal, hoek Zuidwal en Oude Dieze

Kaartje voor een vaartocht kun je online bestellen, of deze kun je kopen bij de balie van Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch (Parade 12) of in de authentieke wijk de Uilenburg (Molenstraat 15a). 

Rondvaart over de binnendieze
Opstapplaats aan de Molenstraat – Foto via Openverse

Vaarseizoen

Het vaarseizoen van de Binnendieze is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar het begint doorgaans in het voorjaar en loopt tot in het najaar. Tijdens deze periode zijn de weersomstandigheden ideaal om optimaal te genieten van de rondvaarten. Het is altijd raadzaam om vooraf te controleren of de vaarten beschikbaar zijn, aangezien ze soms afhankelijk zijn van waterstand en onderhoudswerkzaamheden.

Een rondvaart over de Binnendieze is niet alleen een toeristische attractie, maar een reis door de geschiedenis van Den Bosch. Terwijl je dobberend door de kronkelende wateren gaat, onthult de gids verhalen over de middeleeuwse oorsprong en de transformatie van de Binnendieze door de eeuwen heen. Het is een betoverende ervaring die je een uniek perspectief biedt op deze historische stad.

Lees ook deze blogs

Carnaval in Oeteldonk – alle info op een rijtje

Spread the love


1 gedachte over “Rondvaart over de Binnendieze in Den Bosch: een unieke tocht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *