Ameland Nederland vakantie – een prachtig plekje!

De Wadden zijn mijn favoriete plek in Nederland om op vakantie te gaan. De Waddeneilanden zijn gewoon altijd goed: voor een weekend, een week, alleen, met kinderen of vrienden. Lekker uitwaaien. Ameland is een van mijn favoriete eilanden om op vakantie te gaan. Ameland, Nederland, vakantie. We zijn er vaker geweest, want er is altijd genoeg te doen en te beleven.

lighthouse on top of a mountain under a calm blue sky
Foto door Erik-Jan Leusink via Unsplash

Vakantieparken Ameland en andere verblijven

Ameland, Nederland, het vierde eiland van de Wadden (je weet wel, van het ezelsbruggetje: TVTAS) ligt op 45 minuten varen vanaf Holwerd in Friesland. Eigenlijk begint de vakantie naar Ameland dan al, want op de boot heb je prachtige uitzichten op de wal en op het eiland zelf. Op Ameland zijn 4 dorpjes Ballum, Hollum, Buren en Nes. Hollum en Nes zijn het grootst en ook het leukst om te bezoeken. Maar overal op het eiland zijn mooie plekken om te verblijven: van vakantieparken en hotels, tot campings en huisjes in de duinen. Wij zijn fan van Klein Vaarwater in Buren. Op dit vakantiepark kun je allerlei accommodaties huren, waaronder villa’s met een eigen zwembad! Superleuk met de hele familie. Er is van alles te doen op dit park en je loopt zo de duinen in op weg naar zee.

Aan de andere kant van het eiland, vlakbij Hollum en de vuurtoren hebben we ook eens een appartementje gehuurd bij de Amelander Kaap. Een leuke plek en een mooie uitvalsbasis naar zee en het dorpje zelf. Dit zijn maar 2 voorbeelden, op Ameland zijn veel mooie plekjes voor een fijne vakantie!

Zijn er nog meer wat grotere vakantieparken op Ameland? Ja hoor, tijdens je Ameland Nederland vakantie kun je bijvoorbeeld ook terecht bij de grotere ketens zoals Roompot Ameland, Roompot Boomhieke of Landal strandappartementen Ameland State.

Ameland Nederland vakantie
Ameland Nederland vakantie
De vakantie naar Ameland Nederland begint al op de boot.

Wat te doen op Ameland? Zee en strand

Wat te doen op Ameland? Op een Waddeneiland is natuurlijk de zee en het strand een bezoekje(s) waard. Strandwandelingen, schelpen zoeken en zandkastelen bouwen is altijd leuk, of het nu wel of geen lekker weer is. Met grotere kinderen kun je ook wadlopen of bijvoorbeeld vliegeren (met kites) of blowkarten. Het strand op Ameland is erg breed, dus een goede plek voor dit soort activiteiten.

En als je aan de wadden denkt, dan denk je ook aan zeehonden. Vanaf de haven in Nes vertrekken er zeehondentochten. De regels zijn de laatste jaren wat aangescherpt, waardoor de boten minder dichtbij mogen komen. Toch is dat nog dichtbij genoeg om ze te kunnen spotten en volgens mij kun je ze ook altijd wel zien op de zandbanken. Zeker een avontuurlijk uitje om met kinderen te ondernemen.

strand uitzicht duinen zee

Natuur op Ameland Nederland tijdens je vakantie

Naast strand en zee is er nog veel andere mooie natuur op het eiland. Je kunt prachtig door de duinen wandelen en fietsen. Overal op het eiland kun je fietsen huren: gewone fietsen, tandems en elektrische fietsen. Dat laatste is trouwens best handig tijdens een vakantie op Ameland: zo makkelijk heb ik nog nooit tegen de wind in gefietst!

Een mooie plek om naar toe te gaan is ’t Oerd. Je kunt hier doorheen fietsen, maar er is ook een wandelroute van 4,5 kilometer. En vanaf het plateau aan het einde van het natuurgebied heb je een 360 graden uitzicht en zie je Schiermonnikoog liggen. Een prachtige plek!

Ameland Nederland vakantie

Hollum bezoeken tijdens je vakantie naar Ameland

Hollum is een leuk dorpje om te bezoeken. Om even een rondje door heen te wandelen, of om een terrasje te pakken. Net buiten Hollum staat de vuurtoren. De vuurtoren de Bornrif is 55 meter hoog en te bezoeken. Mijn zoon heeft wat hoogtevrees en wilde niet naar boven. Ik heb wel de 236 treden beklommen en al hijgend de top bereikt. Vanaf de top van de vuurtoren heb je een geweldig uitzicht over Ameland en kun je ook Terschelling zien! Dus dat is zeker de moeite waard. Je kunt de vuurtoren goed met de fiets, maar ook met de auto bereiken. En aan de voet van de vuurtoren staan restaurantjes en een leuk speelbos met meerdere speeltuinen.

Ameland Nederland vakantie

Demonstratie van de reddingsboot

Vanuit Hollum wordt in de zomermaanden ook de demonstratie van de reddingsboot, getrokken door paarden, georganiseerd. En dat was wel het meest spectaculaire onderdeel van onze vakantie op Ameland.

Bij het Maritiem Museum worden de paarden klaargemaakt en wandelt iedereen naar de zee. Op het strand worden de paarden voor de boot gezet en rennen zij met grote kracht de zee in, waardoor de reddingsboot als het ware gelanceerd wordt.
Mijn zoon vond het geweldig: de kracht van de grote paarden, veel lawaai bij de lancering en natuurlijk de reddingsboot zelf. Echt een aanrader, en ik zou er een volgende keer tijdens een vakantie op Ameland gewoon opnieuw naar toe gaan.

Ameland Nederland vakantie

Speelbos Ameland in Nes

Een ander leuk dorpje om te bezoeken is Nes. Het is leuk om hier even te shoppen in de fijne winkeltjes, en ook hier zijn verschillende terrassen en restaurants. Net buiten het centrum ligt Park de Vleijen. Dit park is een wandelgebied, met leuke speelplekken voor kinderen. Met een vlot kun je je naar de overkant van het water trekken in dit speelbos Ameland, of via de wiebelbruggen. En daar staan glijbanen en een uitkijktoren waarmee je het park kan overzien. Mijn zoon en zijn nichtjes vonden dit echt een leuke plek om te spelen.

Aan het einde van het park ligt het Natuurcentrum. In het museum kun je alles leren over de natuur op Ameland. Zeehonden, maar ook potvissen komen voorbij. Buiten staat het skelet van een vinvis, wat ‘verpakt’ is in een enorme walvis. En er zijn verschillende aquaria om lekker voor te gaan zitten en ademloos te kijken. Tussen het museum en het park ligt een blote voetenpad, ook leuk om samen te doen.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie op Ameland

Handige dingen voor je Ameland Nederland vakantie

Op vakantie naar het strand met jonge kinderen neem je natuurlijk allemaal strandspullen mee. Denk aan schepjes en emmertjes*, een schaduwtentje*, uv werende zwemkleding, zonnebrandcreme, zwemluiers* en een vuilniszak om alle vuilnis in te verzamelen. Denk ook zeker aan een SOS armbandje waar jouw contactgegevens op staan!

Deze blog is geschreven door onze gastblogger Anouk.

Wil je nog meer lezen over mooie (vakantie)bestemmingen? Lees dan zeker ook deze blogs:

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *