Zuid-Limburg met kinderen: een vakantie vol afwisseling

Zuid-Limburg met kinderen is een fijne vakantie vol afwisseling in een mooie regio: er zoveel te doen en te zien. Een plek voor een weekendje weg, maar ook een lange vakantie is hier goed te doen. Door het mooie heuvellandschap en de leuke dorpjes voelt het on-Nederlands, dat geeft mij altijd extra vakantiegevoel. In deze blog lees je de tips van onze gastblogger Anouk. Trek je wandelschoenen maar aan!

zuid limburg landschap
Foto via Visit Zuid-Limburg

Vakantiegevoel in de heuvels van Zuid-Limburg

Als je aan Limburg denkt, dan denk je gelijk aan de heuvels. Mooi glooiend landschap, dus een goede plek om te wandelen en te fietsen. Er zijn veel routes in deze regio, in allerlei afstanden. Ook met de auto is het trouwens leuk om door heen te rijden en even te stoppen bij een bakkertje voor echte Limburgse Vlaai. Een vakantie naar Zuid-Limburg met kinderen is puur genieten!

Een goede plek boven op de heuvels is natuurlijk het Drielandenpunt bij Vaals. Bij kinderen spreekt dit erg tot de verbeelding: in een stap ben je opeens in een ander land! Vanaf het Drielandenpunt heb je een mooi uitzicht over Zuid-Limburg. En er is ook een leuke speeltuin, een labyrint en een terras, dus het is echt een uitje om daar heen te gaan.

Door de heuvels vind je hier ook een rodelbaan, in Valkenburg. Je gaat met de kabelbaan omhoog en dan kun je in 2 banen al rodelend naar beneden. Tijdens ons bezoek regende het helaas teveel waardoor de baan dicht was. Dus wij ‘moeten’ nog een keer terug om te rodelen.

Op avontuur in de grotten – Zuid-Limburg met kinderen

Een andere bezienswaardigheid zijn de grotten. Er zijn verschillende grotten die je kunt bezoeken in Zuid-Limburg met kinderen, en je kunt dat ook op verschillende manieren doen. Met een gids wandelen, een mountainbike of met een step. Het mountainbiken heb ik met volwassenen een keer gedaan. Spectaculair: een lampje op het hoofd en fietsen maar, in het pikkedonker. Ik vond dat een unieke ervaring, en best spannend ook.

Wij gingen naar een mergelgrot wat tegelijkertijd een museum is. In Mergelrijk, deze grot in Valkenburg ervaar je een geschiedenisles onder de grond en je kunt nog creatief zijn ook. Een uitje wat voor alle leeftijden leuk is.

Attracties en sportieve uitjes in Zuid-Limburg met kinderen

In Zuid-Limburg geldt de afwisseling ook voor de attractieparken en uitjes die je er kan doen. Zo kun je naar de dierentuin in Gaia Zoo, maar bijvoorbeeld ook naar het Sprookjesbos in Valkenburg.
Voor wat oudere kinderen zijn er ook sportieve uitjes. Op ons verlanglijstje voor een volgende keer staat het indoorskieen in Landgraaf bij Snowworld. Dat kan zelfs in de zomer! Bij Snowworld hoort trouwens ook een klimpark, ook een leuke activiteit. Een ander idee is karten, of lasergamen. Dat kan op verschillende plekken in Zuid-Limburg, dus je hoeft er niet ver voor te rijden om met elkaar de strijd aan te gaan.

Lees ook eens dit artikel voor nog meer leuke Uitjes in Limburg

Of pak eens de fiets en ga genieten van mooie fietsroutes in Limburg!

Waan je een prinses in een Zuid-Limburgs kasteel

Kasteel Hoensbroek hebben wij eerder al eens bezocht en is ook een aanrader. Voor kleine prinsen en prinsessen, of voor mensen die gewoon houden van mooie kastelen en de verhalen er achter. Kasteel Hoensbroek ziet er prachtig uit. Er zijn verschillende speurtochten om het kasteel te verkennen. Je kunt ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving. Het is slim om de website even te checken als je naar het kasteel wilt gaan: in de zomer worden er extra activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld met roofvogels.

Ontdek de Zuid-Limburgse steden

Een activiteit die ik zeker niet over zou slaan is het bezoeken van de dorpjes zoals Vaals en Valkenburg. Sfeervol, fijne terrasjes en winkels, je krijgt er direct een vakantiegevoel van. En bovengenoemde activiteiten zijn vaak in deze plaatsen te vinden, dus die zijn goed te combineren met een terrasje bijvoorbeeld.

Maastricht is natuurlijk ook een bezoek waard, ook leuk voor een stedentrip bijvoorbeeld. Deze mooie oude stad kun je ook met een rondvaart bekijken, of bijvoorbeeld met een stadswandeling. Er zijn veel terrasjes, leuke winkels en als je van musea houdt dan is het Bonnefantenmuseum een aanrader. Maastricht Underground wil ik graag een keer bezoeken. Dit is het Fort Sint Pieter en de kazematten: een ondergrond gangenstelsel (vooral gegraven door vrouwen!) dat als verdediging werd gebruikt tegen verschillende vijanden.

Afwisselende opties voor overnachtingen

In de regio van Zuid-Limburg zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden te vinden, de afwisseling is groot. Van kastelen die als hotel worden gebruikt, een B&B in de heuvels tot aan verschillende vakantieparken.
Wij verbleven de laatste keer in Landal park Hoog Vaals. Een mooi en heuvelachtig park met goede faciliteiten voor kinderen. Binnen een zwembad, speelparadijs en bowlingbaan. En buiten een mooie speeltuin, ook voor grotere kinderen en een midgetgolfbaan. Dit park is een prima uitvalsbasis om alle uitjes te doen die in deze blog worden genoemd om zo een geweldige vakantie in Zuid-Limburg met kinderen te hebben.

Nog meer tips

In deze blog heb ik al veel tips genoemd voor een afwisselende vakantie in Zuid-Limburg, maar het is maar een selectie van wat er kan. Op https://www.visitzuidlimburg.nl/ staan nog veel meer tips.

En mocht je nog meer ideeën willen: vanuit Zuid-Limburg bent je zo in Aken (maar 4 kilometer vanaf Vaals), een prachtige stad net over de grens in Duitsland. Maar ook Luik of de Ardennen zijn dichtbij. Wij kwamen tijd tekort, dus ik heb nu al zin in onze volgende trip naar Zuid-Limburg met kinderen!

Wat te doen in Valkenburg

Lees ook deze blogs

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *